Máme tu další Střípky a shrneme si geopolitické dění, protože se dějí celkem zajímavé věci. Od totálních bullshitů, jako například vetovaný zákon v USA, který by zakázal ve Virginii stíhání dětí pod 11 let, po útok ruských dronů na Charkov. Jako chápu, že to s dětmi je občas slušnej hardcore, ale zase posílat jedenáctileté do basy je kravina. 

Bombardování elektráren a IAEA

Další zajímavá věc, v UN, respektive v IAEA (International Atomic Energy Agecy), už jim došla trpělivost a začali mluvit do duše Ukáčkům a Rusákům, protože považují za solidní nebezpečí, že si tihle mentolové začali bombardovat jaderné elektrárny. Sice už je to od Černobylu nějaká doba, ale zase bych čekal, že nebudou dementi a uvědomí si, že největší tragédie to bude ve finále pro blízkou populaci. Šéf agentury k tomu měl proslov a víceméně poznamenal, že kluci jsou dementi, když to eskalují do téhle fáze. Už je to fakt jen o tom, komu bouchnou nervy dřív, ale Zelenskyyho generálové už mu říkají, že situace není ideální.

Power plant

Mimochodem ta elektrárna, kterou Rusko obsadilo je Zaporizhzhia, je to největší jaderná elektrárna v Evropě, takže z toho logicky nikdo není moc happy. Elektrárna teď nevyrábí žádnou energii, ale potřebuje energii k chlazení reaktorů, takže fakt pecka. Drony navíc poškodily jeden z reaktorů, takže náklady na údržbu se ještě zvýší.

Každopádně nebyl by to reálnej problém, kdyby za to nikdo nemohl - což je logické, když zaútočí drony na jadernou elektrárnu, tak za to určitě mohou fandové klubu letadýlek. Dimitry Peskov, mluvčí Kremlu, to označil za velmi vážnou provokaci, což je celkem prdel, protože Rusko tu elektrárnu drží ilegálně. Samozřejmě Ukrajinec tvrdí, že za to nemůže - jak tvrdí Andriy Yusov z Ukrajinské Pravdy. To je strašná komedie.

Volební speciál z USA

Takže v USA se nám blíží volby, opakuje se konkurz na prezidenta se stejnými kandidáty, jako v roce 2020 - tedy Joe vs. Donald. Jako nedá se říct, že by to byla výhra, Donaldova agresivní politika a Bidenova výraznější senilita, je celkem jasný, že vyhlídky nic moc - ať už vyhraje kdokoli. 

Kluci se to snaží utáhnout na témata jako geopolitická situace - respektive názory na Rusko, Čínu a Izrael. Voliče ale také zajímá ekonomika. Inflace se sice snížila, ale zejména mladší generace jsou skeptičtější, protože ceny povyrostly. Další rozdíl mezi kandidáty je názor na migraci, tady asi není potřeba nic moc dodávat - Donald byl pro variantu postavit zeď a za posledních pár let se jeho názory moc nezměnily.

Sice voliči nejsou nadšení ani z jednoho z kandidátů, ale pro kandidáty třetích stran to zatím moc slibně nevypadá, nikdo z nich nemá moc extra podporu. V historii žádný takový kandidát nezískal víc jak 19 %, takže ani pohled do minulosti nedává moc naději.

Další kandidáti jsou ale následující:

  1. Robert F. Kennedy Jr.: Právník a aktivista z Kalifornie, jede si jako nezávislý kandidát. Zatím má zhruba 19 %, což je na nezávislého kandidáta slušný. Třeba to bude new rekord. Demokrati z něj nemají moc radost - bojí se jména.
    Robert Kennedy
  2. Cornel West: Akademik a aktivista. Westova kampaň si získává pozornost, ale paradoxně zatím nevyšly žádné zajímavé detaily. Každopádně je to další nezávislý kandidát do sbírky.
    Cornel West
  3. Jill Stein: Bývalá prezidentská kandidátka, kterou nominovala v letech 2012 a 2016 Green Party, ale nevyšlo to, shit happens. Stein se rozhodla vyzkoušet štěstí ještě jednou a zaměřuje svou kampaň na to, že je možnou alternativou, kterou mohou voliči testnout.
    Jill Stein

Ptačí chřipka - další hrozba?

Volby jsme shrnuli, ale není to rozhodně všechno z USA. V Texasu se nám objevila ptačí chřipka, zatím byli nakaženi jen dva lidé, ale vědci a doktoři varují, že pandemie není nereálná, protože ptačí chřipka představuje vyšší hrozbu - jak z hlediska úmrtnosti, tak nakažlivosti. Kluci se shodli, že to může být i 100x horší než COVID-19, ale třeba jen strašej. Každopádně nemoc už byla diagnostikována u divokých ptáků, krav, koček i lidí, tak uvidíme, jak ten průser bude eskalovat. 
Ptačí chřipka

Toho samozřejmě využily zdravotnické společnosti, které všem najednou doporučují svoje tabletky. Wellness Company a jejich tým doktorů začal dokonce vydávat medical kit, kterej je plnej antibiotik a podobných shitů, které jsou v USA cenově navíc dost nastřelený. 

“I’ve strongly recommended “stockpiling” critical medications including antibiotics since the turn of the century. This has been an incredible investment as many friends, family, and patients have benefited. Now, in the winter of 2024, this recommendation is even more crucial.” - Dr. Thorp

Když to v rychlosti přeložim, tak Thorp víceméně řiká, ať si všichni začnou dělat zásoby léčiv, samozřejmě to podporuje argumentem, že jeho kámošům a pacientům to v historii dost píchlo. 

US, Čína, Rusko - lovestory

Yellenová měla několikadenní trip do Číny. Samozřejmě nebylo by to nic zajímavého, kdyby nepadla nějaká ta výhrůžka. Janet tedy varovala Beijing, že pokud budou boostit Rusáka, tak to povede k horším vzájemným vztahům. Samozřejmě, pro bezpečí to poznamenala na půdě ambasády, ale to je vedlejší. Zmínila se o tom, že kdokoli bude distribuovat vojenskou nebo finanční podporu Moskvě, tak ať se připraví na US sankce. Ono moc alternativních hrozeb v rukávu nebylo, tak aspoň tak.

US & China meeting

Z Bloombergu se k tomu vyjádřili tak, že to stejně stav moc neovlivní, protože Čína už teď distribuuje elektroniku a nástroje pro výrobu zbraní. Scénář je tedy následující - my vám dáme součástky, postavte si to sami. Čínský ministr zahraničí ještě v rychlosti dodal, že Čínsko-Ruské vztahy by neměly čelit výhružkám od externích entit, protože to má vliv na legit zájmy jejich firem. 

Yellenová jela do Číny původně proto, aby vylepšila nebo zapracovala na jejich vzájemných vztazích, nevím teda, jestli je taková výhrůžka úplně top varianta, jak toho cíle dosáhnout. Ty jejich vztahy nejsou easy, ale uvidíme, jak se to vyvine dál. Čína má ale rozhodně blíž k Rusku.

Německý military spending

V roce 2006 si NATO řeklo, že by každý měl investovat alespoň 2 % HDP do obrany, už je to skoro 20 let a někteří členové se k tomu stále nedostali. Vzhledem k tomu, že je celkem možné, že v USA vyhraje Donald, tak se ale situace začíná měnit, protože Donald víceméně konstatoval, že neplánuje bránit ty, kteří nebudou kooperovat. 

German military

Německo se ale rozhodlo, že čas na nákup přišel a Olaf Scholz konstatoval, že se musí Evropa spoléhat víc sama na sebe. Proto se rozhodnul, že německo koupí 900 obrněných transportérů a dvě další F126 fregaty. Celková útrata za tyhle hračky bude kolem sedmi miliard euro. Jinak průměrná útrata EU na obranu je zhruba 1,6 %, takže je asi celkem jasné, že tu na to kašleme a vzhledem k tomu, že Donald má slušnou šanci na výhru a zároveň má USA NATO celkem pod palcem, tak je potřeba to brát trochu v úvahu.

Závěr

Celkem jsme si probrali geopolitickou situaci. Volbám na Slovensku jsem pozornost nevěnoval, protože je toho plnej net a asi to nepotřebuje moc komentáře. Každopádně ve středu se podíváme na trhy v CW týdeníku, takže uvidíme, co nás čeká.