V dnešním investičním týdeníku se mrkneme na padající Pfizer, klukům se moc nedaří, protože epidemií teď moc není, není ani koho píchat a celkově se situace horší. Za poslední rok pokles o víc jak 30 %, takže nic moc, firma by potřebovala další COVID nebo něco podobnýho. V éře epidemie se dostali skoro na 60 USD, teď jsou o víc jak polovinu níž.

Ruské útoky na Ukrajinu způsobily to, že se investoři začali děsit, že bude nedostatek obilí, ale ve finále to tak strašný nebylo, jsou tu super sklizně a vzhledem k tomu, že se to teď z Ukrajiny vozí skoro zdarma, aby bylo za co válčit, tak se tu topíme v přebytku.

Z krypta si projedeme shitcoin Dogecoin20, zajímalo by mě, jestli to zas bude Elon propagovat, protože ty jeho kecy to tehdy dokázaly vyhnat pěkně vysoko. Třeba bude repete, nicméně Muskovi stejně už nikdo moc nevěří, ale necháme se překvapit.

Pfizer fall

Pfizer všichni známe, je to největší hráč ve zdravotnickém sektoru a drží si prvenství už snad tisíc let. Akcie ale padají – před rokem jsme měli cenu kolem 40 USD a teď jsme na 27,59, což byl poslední close. Pfizer má ale problém, protože nikde není žádná epidemie, jako byl COVID, takže kluci nemaj koho píchat a investoři jsou zklamaní. Prodeje vakcín na COVID byly totiž hlavním zdrojem příjmů a Comirnaty ani Paxlovid se teď moc neprodávají. 2023 vydělaly tyhle věci 12,5 miliardy USD a teď to vypadá jen na 8, což je celkem shit a vyvolalo to tendence k prodeji.

Vakcíny Pfizer

Navzdory tomu, že to jde do háje, tak jsou výhledy pořád pozitivní a analytici říkají, že buy, ale zase jako víme, jak to chodí, něco říkají a něco jiného si myslí. Každopádně podle těch jejich slavných predikcí by měla v následujícím roce cena stoupnout na cca 36 USD, což je nárůst o skoro 35 %, tak uvidíme… Lidi mají Pfizer rádi hlavně kvůli dividendám.

Jako vypadá to tak, že má Pfizer silné fundamenty, portfolio produktů je velké a na trzích mají reputaci silné firmy. Společnost ale zaznamenala pokles obratu a zisků v předchozím roce – ze 100 miliard USD na 58 miliard USD, to je pokles o solidních 40 %. Ještě k těm ziskům, ty padly na 2,12 miliardy – o 93,25 % míň než předchozí rok. Analytici ale říkají buy, tak se uvidí.

Pšenka kvete

Dostaváme se k obilí, který je teď celkem diskutovanou komoditou, hlavně tady v Evropě. Ukrajinci ho sem hází skoro zdarma a nám to tu pak způsobuje demonstrace zemědělců. Na cenu má ale vliv víc věcí – jako třeba klima, ceny paliv, importy a kvalita. Třeba hned to klima ovlivňuje to, jestli rostou hezký klásky nebo to jsou shity, který jsou tak maximálně na zátop.

Wheat

S těma palivama je to taky crazy, protože když tě nafta do traktoru stojí víc, než vyděláš prodejem, tak se ti to logicky nevyplatí ani sázet, hnojit nebo zavlažovat. Prostě když nenatankuješ a nepohnojíš, máš mizernou kvalitu, nestřelíš to a tvoje farma krachne.

Cena je teď někde kolem 5,4 USD, ale výhledy jsou špatný, protože tu právě máme oversupply, který to celý tlačí dolů, k tomu byla rekordní sklizeň, takže předpokládaný pád v tomto roce se odhaduje o cca 14 %.

Dogecoin20

Dogecoin20 se naží navázat na svého předchůdce, ale od originálního Dogecoinu se dost liší, na rozdíl od svého předchůdce, tenhle shitcoin adoptoval ekologický koncept Etherea – PoS mechanizmus (Proof-of-Stake). Technologicky je tedy Dogecoin20 energeticky mnohem přívětivější než jeho předchůdce, který fungoval na PoW (Proof-of-Work) konceptu.

Jelikož Dogecoin20 využívá PoS koncept, tak je mnohem lepší, protože v současné době si lidi všímaj nejen možností zhodnocení, ale i dopadu. Koncept je tedy mnohem populárnější, technologie  zaznamenala upgrade a rychlost transakcí se také zvýšila.

Dogecoin20

Dogecoin20 nabízí možnosti stakingu a pasiv income – umožňuje to svým uživatelům, pokud se rozhodnou účastnit ověřování transakcí. V prvním roce je pro tyto účely vyčleněno 17,5 miliardy tokenů a v druhém 3,5 miliardy tokenů, což je vzhledem k ceně a popularitě více než dost.

Dogecoin20 a jeho autoři se zavázali i k tomu, že se budou účastnit i charitativních akcí, jejich moto je „Do Only Good Everyday“ – čiňte dobro každý den. Autoři projektu slíbili, že budou odměňovat své uživatele v dlouhodobém horizontu. Jsem na ně teda zvědavej.