Tak v dnešním novém investičním týdeníku se mrkneme na pár interesting věcí, které se staly za posledních pár dní. Probereme Teslu, tam se to totiž slušně sype a Elonovi se to podepsalo na peněžence – aby chlapec za chvíli zas nemusel spát v kanclu, jako předtím. I když… to by mohlo vyústit v další děti, takže to taky není ideální řešení.

Dál se podíváme na plyn, tam se totiž velký kluci z Ruska a Číny hádaj, ohledně trubek na Sibiři, řeší se tam cena, tarify, daně, financování a všechno možný… Ceny jsou nízko, a to přitahuje další kupce, ale Evropa je pořád uražená a nebere to samozřejmě od Rusáků, protože to by se lidem nelíbilo.

A pak se mrkneme na jeden VR shitcoin, kterým se chlubí Indie, slibují celkem fajn výsledek, protože VR a AR, to teď letí…

Průser s Teslou

Včera (13.3) se Tesla slušně propadla a Wells Fargo jí dalo downgrade, což způsobilo, že se to celé začalo sypat, protože kluci nezvládají dodávat slíbená autíčka. Takže tlak na short je ještě větší. V dalším dnu už měl Elon o 60 miliard USD míň a soudce mu taky pěkně vynadal za jeho rekordní výplaty – to je fakt vedení, nedodává a platí se jak král.

Už jen letos padly akcie Tesly asi o 30 %, konkurence se totiž zvyšuje a na trhu jsou i další firmy – třeba Číňani – které jsou levnější a lidi si taky začali uvědomovat, že ty jejich elektrický káry zas tak super nejsou, protože máš po pár letech baterku v háji a už to prostě nespravíš, takže z ekologického hlediska je to celkem taky shit.

Když se tady na to podíváte, tak pád jako kráva, to management určitě nepotěší.

Vývoj ceny TSLA

Plynová party

Začneme pěkně od začátku, EQT Corp, který je největší producent plynu v USA, odsouhlasil, že koupí Equitrans Midstream Corp. kluci se nám teda spojují a z velkého hráče bude ještě větší, jsem zvědavej, jestli začne mít kecy antimonopolák. Jinak poptávka po plynu je pořád stabilní a produkce ropy v US je letos skoro rekordní, tyhle věci jdou jedno s druhým, takže je to všem jasný.

LNG – tekutej plyn je nízko, což v Asii celkem rychle zvedá poptávku a kluci se k nákupu jen hrnou. Kupců je hromada a všichni mají obrovskej zájem – především Čína, Bangladéš a Jižní Amerika, tam mají zájem snad všichni, takže je celkem možný, že se nám ceny začnou zvedat.

Zásoby plynu EU

Teď k tomu Rusku a Číně. Kluci se hádaj o tom, kdo to bude mít pod palcem ohledně plynovodu Siberia 2 (POS 2), nesouhlasí hlavně ohledně ceny, tarifů, daní a financování, takže to zpomaluje progress celýho projektu a to se samozřejmě nikomu moc nelíbí, ale názor je prostě odlišnej a pokud se to má dodělat, tak se hoši musej dohodnout.

Mimochodem, Asie má LNG nízko, ale my tady v Evropě si připlatíme, protože kvůli dodávkám jsme na ATH. Pro vysvětlení, většinou je to tak, že Asie je na LNG celkem závislá, ale my v Evropě máme zpravidla lepší mix na energie, takže kdybychom brali od Rusáka, tak se tohle nestane, ale Rusák teď skoro všechno posílá do Asie za drobný, aby bylo na válku.

VR shitcoin v Indii

Indové se rozhodli, že se pustí do VR a začal tam projekt 5th Scape, který má vytvořit ekosystém VR a AR vybavení, her a podobných kravinek. Je to sice zajímavé, ale píšu shitcoin proto, že plánují rozjet P2E koncept – Play to Earn, což se historicky nikde nevyplatilo a vedlo to časem vždycky k totální devalvaci coinu.

Shitcoin

Každopádně předprodej mají fajn, teď jim začala první fáze a střílej tokeny za drobný, má to mít dvanáct fází a s každou fází se má hodnota coinu zvýšit, což celkem ujde, protože v poslední fázi, předtím, než to pustí na burzu, tak má být zhodnocení od první fáze cca 450 %, což je celkem cool, navíc jsme viděli, co zvládnou ty shit meme coiny během dne, pamatujete třeba PEPE před pár dny, víc jak 550 % za den... tak tohle je aspoň podpořený něčím smysluplným, i když viděl jsem ten Appláckej headset, cena brutal, lidi tomu dali sodu a ve finále to nikdo nechce, tak uvidíme no… Kdyžtak tyhle věci se daj vyzkoušet za měsíc na MoneyExpu, tak se stavte a dáme řeč.

Tak pro dnešek asi všechno a v půlce příštího týdne znova. V neděli Střípky.