Za posledních několik dnů se nám toho stalo celkem dost, takže v dnešních politických střípcích máme na pořadu dne probrat útok Hamásu v Moskvě, který se odehrál v pátek a padlo tam 133 lidí za oběť – alespoň podle toho, co Moskva přiznala, ale známe to. Už teď se spekuluje o tom, že obětí je alespoň 150.

V USA se blížíme k volbám a celkově to nevypadá dobře, protože například víc než třetina populace pod 30 nechcce ani Trumpa ani Bidena, ale vzhledem k tomu, že nemají moc alternativ, budou si muset vybrat. Případně se usmívat a skousnout to.

Mrkneme se i na to, co se nám řeší v Izraeli. Erdogan měl pár komentářů, že by Izraelského premiéra nejradši poslal za Allahem, aby se o něj postaral. Pákrát ho proklel a následně upustil komentář, že ten žid je jak Hitler nebo Mussolini – nacistickou tématiku budeme řešit i ve spojení s USA.

Kapitalismem k socialismu

Bezosova ex, MacKenzie Scott, která je díky super manželství třetí nejbohatší žena v USA, se rozhodla rozdávat prachy. Darovala 640 milionů USD různým charitám, trošku shit je to, že většina těchto charit tlačí levičácká témata. Zisky z kapitalismu tedy ve finále podpoří věci jako je pomoc ilegálním uprchlíkům, práva vězňů, změna tématu nebo podporu transgender existencí – 72 mega USD dostal LGBTQ nonprofit, nečekaně právě ten, který podporuje transgender atlety v ženských sportech - hrabe jí snad?

MacKenzie Scott

Nicole Malliotakis k tomu jen poznamenala to, že je to smutné, větším problémem jsou ale demokraté, protože ti to dělají s veřejnými prostředky a zároveň je to boj na dlouhou trať. Víceméně tedy borka zbohatla díky kapitalistickému konceptu a teď to pere socanům do kapsy…

„Smutné, ale jsou to její osobní peníze“ – Nicole Malliotakis

Policejní teror

Rozdíl mezi diktaturou a volným státem je volnost a možnost říkat si svůj názor. To teď začíná být trochu problém v USA. Všude se tam začínají objevovat no-go zóny, člověk se nemůže přiblížit k policajtovi na 25 stop, když by totiž od něj dostal varování a nerespektoval by to, polda ho může zavřít na 60 dní.

Také se zatýká víc a víc novinářů. Nedávno byl jeden zatčen za to, že se ptal na příliš mnoho otázek veřejných činitelů. Jako co měl dělat novinář? Měl to snad udělat tak, že by se jich neptal, vymyslel to celé sám a bylo by hotovo? Asi ne co, protože by místo toho šel pro změnu sedět za fake news. Podobných případů je ale víc, ve Filadelfii zatkli dokonce právničku – obvinění je bizár, chtěla totiž využít svého práva mlčet. Jako jedna věc je šťouravej novinář, druhá věc je právnička, která chce mlčet.

US Police Oregon

Architekti policejních států chtějí víceméně jen to, aby jim lidi šli na ruku, dělali to, co se po nich chce, poslouchali, a hlavně neprotestovali a nekladli odpor. Koncept „pomáhat a chránit“ už dávno není aktuální. Místo toho je zde plno regulací, kontrol, cenzurovaného projevu a víceméně nic už se nedrží původní myšlenky svobody, na které bylo USA postaveno.

Američanům byly ty mozky vymejvaný tak dlouho, že si myslí, že kdokoli v uniformě, ať už je to fízl, voják nebo jinej blb, má být uposlechnut bez dalších otázek.

"Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable." - John F. Kennedy 

Militarizace policie, obrněná vozidla, masové zatýkání, pepříky, slzáky, kamery, kevlary, drony, smrtící zbraně a kontroly… plus černé uniformy a máme zde ukázkové SS.

Putinova pomsta

Páteční teroristický útok vyvolal další kontroverzní názory. Putin okamžitě zareagoval, řekl, že vykoupe pachatele v jejich vlastní krvi a pomsta bude sladká. Samozřejmě dodal, že ISIS byl určitě podporován Ukrajinou. Celkově je zatím obviněno asi 11 lidí, ale jsou to informace od FSB, takže si dovedete představit tu relevanci. Zatím bylo vyhlášeno jen 133 obětí, ale už teď padají názory, že umřít muselo alespoň 150 lidí – přesné číslo se asi nikdy nedovíme.

Místo útoku

Ruská federální policie a další jednotky už pracují na tom, aby identifikovaly teroristy a všechny, kteří je podporovali. Víceméně si dovedu představit scénář, že vezmou někoho ze zahraničí, případně někoho, kdo se jim už nehodí a ten to slízne – Russia style řešení.

Erdoganův profesionální hejt

Erdogan už celkem dlouho pomlouvá Izrael za její akce v Gaze. Tentokrát už to bylo ale celkem na hraně, projev se podobal výhružce. Premiér Netanyahu od něj dostal celkem sodu, prý se on a jeho administrativa chová jak Hitler a banda nácků – to se izraelským médiím zrovna nelíbilo. Izraelská vláda okamžitě žádala po tureckém ambasadorovi vysvětlení a také to, aby doručil jejich reakci Erdoganovi.

Best friends

Je zde totiž spor – Erdogan považuje Hamas za bandu pohodářů, kteří se jen snaží bránit svou zemi, podle něj není Hamas teroristickou organizací. Izraelský ministr zahraničí Katz k tomu dodal, že Bůh jistě nebude poslouchat ty, kteří podporují takové zrůdnosti a zločiny proti lidskosti, jako má na svědomí Hamas.

"Send [Netanyahu] to Allah to take care of him, make him miserable and curse him." - Erdogan

S Bidenem k (ne)štěstí

Poprvé v historii se USA dostalo z žebříčku dvaceti nejvíc happy zemí. Už to klukům zas tak dobře nešlape, mají gigantickej dluh, navíc dva šašky na hlavní kandidátce, který stejně nikdo nemá rád a části populace už se nechce ani volit. Zároveň jsou mladší generace mnohem pesimističtější, mají větší problém a negativnější postoj vůči režimu.

Happiness in US

Generace Z je podle všeho první generací v US historii, která se má hůř než jejich rodiče. Dost lidí z téhle skupiny se víceméně srovnává s tím, že si pravděpodobně nikdy nebudou moci dovolit vlastní dům nebo byt. Další je dluh na kreditkách, který roste jak akcie při QE – v současnou chvíli dosahuje 1,13 trilionu USD. To není úplně málo.

Když už jsme nakousli ty mladé, celkem dost z nich využívá takové ty věci jako „Kup teď, plať později“. Ono se to nezdá, ale prý je to celkem dost návykový mechanizmus, zvlášť pro mladší ročníky, problém je, že si pak člověk vytvoří dluhy jen kvůli tomu, že je to třeba nějaká mladá blbka, chce být cool a prostě ten nejnovější iPhone potřebuje, protože kámoška ho má taky, pak chce ještě značkový kabelky, nový kozy a najednou nepokryje svoje náklady Tohle tu pak vzniká – generace lidí bez jakéhokoli ekonomického smýšlení, zadluží se ve dvaceti a buď to vyřeší rodič nebo má problém.

Závěr

Asi jsme tu dnes probrali ty nejdůležitější politické otázky a události z tohoto týdne. Jo, o protestu na Václaváku vím taky, ale jsou podle mě důležitější otázky než to, že se sešlo pár lidí v centru Prahy… V půlce týdne zase Czechwealth investiční týdeník a MoneyExpo za pár dní.