Kam směřují výnosy dluhopisů

Podíváte-li se na výnosy dluhopisů, vidíte, že křivka amerických a evropský dluhopisů se pohybovala od začátku října nahoru. Opadl strach z globální deflace a trh obrátil svoji pozornost k rostoucí inflaci. Nárůst výnosů dluhopisů dostal ještě posilu volbou Trumpa americkým prezidentem v listopadu 2016. Trh očekával zaměření americké administrativy na expansivní fiskální politiku a snížení firemních daní. 

ECB sice začala snižovat měsíční nákupy evropských dluhopisů, ale současně Draghi tvrdí, že i přes pozitivní výhled jsou inflační tlaky slabé a v takové situaci je expansivní měnová politika nezbytná. Zůstává otázkou, co všechno je již v ceně EUR/USD započítáno. 

Pokud bude pokračovat růst výnosů amerických dluhopisů, můžeme očekávat další pokles EUR/USD. Ale zatím to vypadá, že FED sice zvýšil sazby, ale zvolil opatrnou rétoriku pro další výhled. To prozatím zastavilo posilování dolaru.

Analýza weekly grafu

Když se podíváte na weekly graf, vidíte, že v roce 2014 nastalo oslabování EUR/USD. Z pohledu ročního profilu v letech 2015 až 2016 se cena pohybovala do strany. Za pozornost stojí, že v roce 2016 graf vytvořil formaci P se zavřením u low. Takto nízko bylo EUR/USD naposledy v roce 2002.

Analýza denního grafu

Na denním grafu vidíte volumový profil, kde jsou vyznačeny klíčové cenové úrovně. Analýza vychází z teorie Market Profile. Nejzajímavější oblastí na grafu je oblast hodnoty za rok 2016. Oblast hodnoty představuje 70 % všech zobchodovaných objemů. Vzhledem k faktu, že aktuální cena je pod oblastí hodnoty loňského roku, čekám na návrat ceny k této oblasti a zapojení prodejců. Pokud se cena dostane pod low loňského roku, cesta bude otevřena k paritě.