Takže nejdříve o čem je vlastně pattern OOPS!

Jedná se o jednoduchý signál, který jde proti extrémnímu sentimentu vytvořeného trhem. Pojďme se podívat na obrázky vytvořené Larry Williamsem v jeho knize.

my-7-day-oops 1my-7-day-oops 2

Tato metoda již není tak funkční, jak tomu bývalo dříve, nicméně jeho modifikace funguje daleko lépe.  Ta nám původní myšlenku rozšiřuje tak, že v té nejjednodušší formě čekáme na medvědí svíci, která zavře níže než předchozí. Pokud se tak stane a následující cena pří otevření trhu je pod nejvyšší low za posledních sedm dní, tak nastavujeme nákupní STOP příkaz na tuto low. Pojďme si ukázat, jak tyto parametry vypadají na obrázku.

my-7-day-oops 3

Při testu této cenové formace jsme se bez optimalizace dostali k výsledku velmi pozitivnímu. Pro úplnost ho zde zopakuji. Jedná se o test na SP 500 na denním grafu bez jakékoliv optimalizace.

 

my-7-day-oops 4

Uskutečněných 225 obchodů generovalo výdělek přes 30000 USD, při zisku přibližně 140 USD na obchod, při nejvyšším riziku 4000 USD v jednom bodě.  Poměr risk versus zisk větší než 1:1 pří úspěšnosti obchodů 60%. Strategie tak nevykazuje v základě, žádný velký problém. I vývoj v čase je zajímavě stabilní, jak zobrazuje další graf.

my-7-day-oops 5

Jistě vás napadá otázka, jaký výstup byl použit, aby strategie byla kompletní a bylo možné dosáhnout podobného zisku. Tady si myslíme, že kdo má vážný zájem o věc, dokáže si s touto myšlenkou pohrát a myšlenku dopracovat. Pouze ještě dodáme, že strategie je úspěšná na komoditách i forexu, takže se nemusíte omezovat jen na SP 500.