Stará, leč podle mě málo zdůrazňovaná pravda je taková, že burza funguje na základě předávání peněz od jedněch účastníků k druhým. Z toho vyplívá, že když jeden vydělá, někdo druhý s velkou pravděpodobností prodělal.

A v reálu málokdy ti, co prodělávají, jsou velcí hráči, protože mají kvalitní zázemí, informace a techniku. A jelikož není pro ně jednoduché se obírat navzájem, tak potřebují obětní beránky, kteří jim zisky díky své nevědomosti zafinancují, a to je medii nasměrovaný dav.

No, a pokud chcete na burze slušně vydělávat, pak musíte hrát jejich hru. My ji v intradenním obchodování hrajeme pomocí kombinace Market profilu a Footprintů. O profilu trhu zde na webu píšeme pravidelně, proto si teď ukažme, co nám ukazují Footprinty.

Nejdříve obrázek za tisíc slov.

 

 

Jde o zobrazení jednotlivých stop, které trh při svém obchodování zanechává, respektive kde uskutečnili obchody velcí i malí obchodníci. Ukazuje tak, na jaké ceně se uskutečnilo kolik obchodů, jak měli jednotliví nakupující chuť nakupovat a zda to pohyb potvrzuje či vyvrací.

Jeden obdelník (Footprint – FP) reprezentuje stejně jako u svíčkového grafu určité časové pásmo (time frame), navíc však dává informaci, kolik kontraktů se na dané ceně prodalo a kolik se koupilo. To vám pak dává spoustu informací, pokud je umíte číst.

Zaprvé cena, na které se v součtu nejvíce prodávalo a kupovalo, se nazývá NOD (u nejspodnějšího FP 421x228), je označen černým orámováním, tyto nody pak fungují jako S/R. Dále jsem schopen vyčíst sílu, s jakou se trh pohnul a to mi daný pohyb potvrzuje nebo vyvrací (nedokončený byznys  - nahoře nebo dole FP není nula).

Dále porovnávám objem na bid straně a na ask straně, množství zobchodovaných kontraktů celkem a zvlášť v průběhu času a další. To vše a mnohem víc mi tento graf dává.

 

 

Zjednodušeně, toto zobrazení objemů v kombinaci s cenou a časem mi léčí většinu nešvarů, které mají indikátory, protože není zpožděný, nemůže se v čase měnit a zobrazuje mi, co se skutečně na trhu děje.

Footprinty osobně používám v Ninjatraderu a indikátory získávám od www.fin-alg.com nebo také v SW Marketdelta. U obou je možné získat demo a vše si osahat.

Samozřejmě o tomto nástroji by se dala napsat celá kniha nebo výkladu jeho využití věnovat celý seminář, nicméně v kostce by se měl každý profesionální trader nad využitím zamyslet, protože u mě je to nezanedbatelná část nástrojů s potenciálem stovek procent ročního zhodnocení.