Po vánočním obžerství jsme zpět v businesse
a tak se pojďme podívat na to, co se kde děje.

Začneme, jak jinak, sportem - Chicago se Satoranským moc nezáří, na play off to nevypadá, ale dávám klukům rok, maximálně dva a hvězda poroste. NHL, Boston řádí – na hokej za oceánem mě baví koukat. Jako puberťák jsem fandil Zetoru, pak Kometě (a to sem bydlel v Mostě, kde všichni jeli Litvínov J), dnes českou ligu vůbec nesleduji. Tenis příprava na OZ open v Brisbaine zatím naším holkám svědčí. Ester prý zkusí lukostřelbu J. Tak nejdříve vyhraje svěťák ve sjezdu lyže, prkno a v létě si střihne Robinku Hudovou – supr. Také začal Dakar, ne že bych byl nějaký velký odborník, ale Lopraise zná v ČR asi každý ne? Všichni Češi jsou v první desítce kamionů zatím. Četl jsem, kolik taková sranda stojí. Bůra, když se chcete jen tak podívat bez šance na umístění. 10 minimálně, když se chcete i dostat na nějaké body. To je levný ne? Tedy proti Charouz team rozpočtu na rok určitě, tam je ta částka podobná, jenže v Eurech. No jo Tonda a jeho IPB, to byla doba, kdy se vydělávaly kačky…

No nic, jdeme do světa a čím začít jiným, než že ohlédnutí za uplynulý rok a myšlenky na 2020 udělám do konce ledna J. A teď vážně první na pořadu dne je USA – Írán, kde se to vyeskalovalo do zdánlivého extrému zabitím Íránského generála a po pár dnech odvetou Íránu odstřelováním US základen v Iráku. Pojďme se mrknout, co se tady vlastně děje. V moderní historii vše začalo konfliktem mezi Irákem a Íránem v 80 letech minulého století, kde za pár let brutálních bojů bylo miliony mrtvých na obou stranách. Irák nakonec vlítnul na Kuwait a byla z toho válka v Perském Zálivu. Tenkrát v Iráku velel Hussein a do toho se namíchali US v Iráku. Pro Íránce bylo sestřelení Husseina vítané a invaze američanů do Iraku byla celkem vítaná.

Zde Obama v roce 2003 přišel s nápadem zmizet postupně z Iráku, ale zafinancovat Iráckou armádu složenou se Šítů a Sunnitů, kteří by jako ochraňovali „demokracii v Iraku“, potažmo v regionu. To ovšem byla ne moc přátelská akce proti Íránu (Sunnité nejsou kamarádi Iranu) a tak vznikl ISIS, který v podstatě zařídil, že USA museli zůstat v Iraku. Na potlačení ISIS US a Írán spolupracovali, ale postupně Írán začal s nukleárním programem a to se nelíbílo a nelíbí US a byl oheň na střeše. Když odstranili ISIS, tak se US částečně stáhli ze středního východu a to byla zase voda na mlýn Íráncům, kteří se tak stali poměrně silnou velmocí v regionu. Toho docílili celkem chytře svou prezencí v Libanonu, Sýrii, Jemenu a i Iráku a podporovali Assada dávno před Rusy. A kdo stál za vybudováním této Iránské síly v celém regionu? Kdo byl velitelem tajných, revolučních složek? Soleimani. A komu se toto ale vůbec nelíbílo? Izraeli, Saudům a Emirátům, jako kámošům USA. Tak se pár chytrých hlav z USA a ze spřátelených zemí v regionu dalo dohromady a jedou proti Íránu.

Írán zase chce ukázat svou sílu v regionu, tak zkusili nejdříve to zadržení tankerů s ropou. Myšlenka byla, že vysoká cena ropy bude tlak na US a hlavně na kámoše US, aby se přimluvili u US na zrušení sankcí. Vy zrušíte sankce a my Vám pustíme tankery s ropou. Riskovali tak střet s US, čímž by ale ukázali vlastním lidem, že se USA nebojí, což by posílilo oblíbenost vládního režimu. Díky sankcím roste neoblíbenost režimu a to samozřejmě není ideální situace pro místní politburo. Hmm, jenže to se nepovedlo a Trump to v podstatě poslal do outu. OK, tak zkusili rakety na Aramco ropné pole v Saudské Arábii v září, což tedy odmítli, že to byl Írán. Nicméně přihlásili se k tomu Jemen Houthi ručníkáři a to jsou v podstatě příznivci Íránu. To ovšem také nepřineslo Íráncům očekávaný výsledek.  

Jestli za útoky na US civilisty na ambasádě stál Soleimani se asi těžko dozvíme na 100%, ale jako generál, že by o tom nevěděl? Každopádně Soleimani stál za upevňováním moci Iranu v regionu a to bylo na úkor US spřátelených zemí. jeho zabití je otázka, jestli by ho američani nechtěli raději živého. Což by ovšem bylo katastrofa pro Írán. Každopádně zabitím jednoho generála a jedním útokem na US pozice v Iráku se myslím nic nemění.

Každopádně, a to se nemění, Írán nemá ani zdaleka moc a peníze na otevřené válečné konflikty a je myslím zcela out obávat se nějaké velké války. A US žádný armádní konflikt také nebudou chtít, tedy dokud by Írán nenapadlo zlikvidovat mnoho životů US lidí nebo civilistů ze spřátelených zemí k US.

Víte, jak to je. Poslední dobou je situace s odvoláním Trumpa díky zneužití pravomoci veřejného činitele J velkým tématem. Nebýt Republikáni v senátu v převaze, tak by ho už odvolali. A co když Írán akce odvede pozornost od „většího problému“ pro Trumpa samotného?

No každopádně Trump po náletech na Irák situaci v Íránu v prohlášení vše shrnul. Za doby jeho prezidentství nedopustí Íránskou nukleární zbraň, ropu z Íránu nepotřebují, nechtějí ozbrojený konflikt, ale budou bránit sebe a přátelé, a uvalí na Írán sankce.

Jen tak smutně mimochodem to Ukrainské letadlo, které se zřítilo v den útoků v iránu a všichni cestující včetně posádky zahynuli je nějaké divné, že Írán nechce vydat žádné bližší info, jak a co se stalo. Spekuluje se o tom, že jej sestřelila raketa, která mířila na Irák. To by bylo sakra smutné a doufejme jen, že to byla nešťastná náhoda nebo hloupost obsluhujícího personálu zbraně. Samozřejmě to je neomluvitelné a taková hloupost je do nebe volající, že by se takový blb dostal k takové zbrani, co by ovšem bylo ještě o stupeň větší prasárna, je úmysl. Tak nebo tak je to hrozně smutné – všichni létáme letadly i s rodinami, a když se může stát toto, tak je to dobře úchylný…

Ok, pojďme od Iránu, ale zůstaneme u Trumpa, resp. u Číny, kde má mezi 13-15.lednem dorazit delegace soudruhů do US na podpis první várky obchodní dohody o 25% clech na Čínské výrobky importované do USA. Zatím je vše zalité sluncem, trhy to berou tak, že je to hotová věc, obě strany ustoupí a pojedeme dále akcie do nekonečna. Uvidíme, víte jak to je. Určitě to nebude tak super a skvělé a ještě bude harakiri před i po. Stačí jeden tweet J.

K Číně, víte co je zajímavé? Že se nějak extra nepíše o jejich obsazování Afriky. A přitom to je docela hustoles. V současné době působí tisíce Čínských firem, které jsou úplně všude, všechny silnice, města, mosty, mrakodrapy staví Číňané. Keňa, Ethiopie, Zambie, Tanzánie, Nigérie a další a další Číňané si tam staví vlastní města, v továrnách dělají jejich lidé, na jejich strojích, jejich technologie. V mnoha afrických zemích lze koupit Čínské noviny, čínské jídlo, v televizi jsou Čínské programy, prostě za pár desítek let může být z Afriky taková druhá Čína. Ano, jasně, prvotní myšlenka byla využít africké zdroje a levnou pracovní sílu, ale ultimátně to bude ovládnutí celého kontinentu, protože všechny ty stavby „něco stojí“ a vlády si na to od Číňanů půjčují. No, a když nemají na splátky, tak třeba státní elektrárna připadne soudruhovi. Zajímavé, když tam byli Evropané, tak je ve finále vykopli a udělali z nich kolonizátory a bandity. A takto předat kontinent soudruhovi jim nevadí J. Nebo že by další Mandela na obzoru?

Co tady máme dále? Nedávno proběhla u nás v tisku zpráva, že někdo zneúctil mešitu v Brně hanobnými nápisy na zeď. Policie po vandalech pátrá a hrozí jim údajně velké tresty. To je správné, každý pitomec, který postříká barvou s nápisy něčí majetek, by měl být potrestán. Já jen pro informaci v roce 2019 bylo v Západní Evropě zhanobeno, napadnuto, zvandalizováno přes 3000 křesťanských památek a o tom se moc nepíše. Když už byl nějaký kostel opravdu zničen a byl za tím podtext s migranty nebo nenávistí k náboženství jako takovému, tak to média musela smést pod stůl a v nejhorším byl vandal označený na duševně chorého. Nikdy neproběhla informace, že jeden jediný kostel z 3000 byl počmáraný nápisy smrt křesťanům a udělal to příčetný muslim. Protože to by byla rasová nesnášenlivost, nenávist a ta se v západní Evropě netoleruje. Toto prostě je out. Není problém brát člověka a neřešit jeho víru, ale proč se tedy nebere kretén, jako kretén? Ať už počmárá kostel nebo mešitu, je to kretén a dal bych mu celou stavbu vyčistit holýma rukama jen s hadrem a vodou.

Nemohu opomenout Australské požáry, které už zničily více než 12 milionů akrů, což je tedy mazec. Ve srovnání s „katastrofickými požáry“ na Sibiři minulý rok je to už 2x větší plocha a to jsou Australané v podstatě v půli obvyklé doby, kdy řádí požáry. Doufejme, že se jim to podaří dostat co nejdříve pod kontrolu – je to smutné vidět ty umírající zvířata, jak hledají vodu. Zajímavé je, že média hovoří o katastrofě a nehovoří se o tom, že Australská policie už zatkla přes 200 lidí, kteří čelí obvinění ze zakládání požárů.

Zakončím zamyšlením, jak akcie rostou vesele do nových nejvyšších cen v historii a vedle toho v USA za prosinec vyhlásili nejhorší data z výroby za posledních 15 let. Důvody jsou samozřejmě US-Čína a je nyní v jejich velkém zájmu podepsat tu Čínu za pár dní. Dalším důvodem oslabení výroby může být ale i akce Boeing, kteří museli stáhnout z výroby své 737 letadla. K ne zrovna ideální výrobě v US tu máme 23 letou nejhorší výrobu aut v Německu, kde důvodem je export (Německý trh prodeje za rok 2019 rostl o 5%) a také přechod výroby na elektrická auta. Elektrická auta výroba bude potřeba méně lidí a německý automobilový trh tak očekává v následujícím roce pokles. Zkráceně když klesá výroba, tak je to pro ekonomiku dobré nebo špatné? Měly by akcie růst nebo klesat? Odpověď je FED, ECB a jim podobní dont give a fuck about data… Prostě to tam budou sypat, co to půjde. A o tom, jak FED zestátňuje vládní dluh, si řekneme příště…

Ciao…