Daytrading seminář s Johnem Personem

Po prvotním letmém seznámení s Vegas jsem se hned druhý den ráno v 7.00 zúčastnil semináře s uznávaným americkým obchodníkem Johnem Personem. Začínalo se takto brzo ráno, protože seminář byl s reálným obchodováním a Vegas je 2 hodiny před Chicagem a tudíž nezačínáte v 8.30 ráno, ale v 6.30.

Pro intradenní obchodníky na US trhu tedy máte směnu, jako v „Kolbence“ a když obchodujete bondy, které otevírají dokonce ještě o hodinu a deset minut dříve, tak začínáte prakticky v noci. Nic pro mě.

las vegas person

Jak už jsem se zmiňoval v minulém díle, John má rozsáhlé zkušenosti přímo z parketu a obchodování pro instituce i pro privátní klientelu. Je na něm evidentní, že trhy žije dnem i nocí, prezentuje se v médiích, komentuje všechny US futures a FX trhy a občas se zabývá i US akciemi, nicméně z pohledu profesionálního tradera, který má velké zkušenosti z trhy se mu akcie nejeví tak lukrativní, jako akcie. Což je v případě, že máte velký účet a rozsáhlé zkušenosti pravda. John obchoduje futures jak intradenně, tak dlouhodobě, nicméně pro dlouhodobé pozice často raději volí opce, místo přímých kontraktů na futures. Není se příliš čemu divit, protože držet třeba ropu v plném kontraktu při 10% korekci znamená být ve ztrátě $10000. Při opcích použijete o dost menší kapitál a tudíž riskujete daleko méně, než při futures.

Na semináři byli lidé z celých Států, jeden Australan a pár Evropanů. Věkový průměr účastníků bych si tipnul na 45-50 let, což je zajímavé ve srovnání s věkovým průměrem lidí v ČR, které zajímá obchodování na burze. Vesměs se jednalo o muže, žen bylo na semináři asi 5. Zajímavé je, že ženy jsou všeobecně uznávány jako lepší obchodníci, než muži, nicméně asi je to tím, že do trhu vstupují pouze ty opravdu hodně odhodlané uspět a u mužů do trhu vstupuje každý, kdo se o trhu doslechne, že by to mohlo fungovat jako náhrada současné profese.

U mužů je na rozdíl od žen největší problém s ješitností a egem, protože v tom jsme myslím přeborníci všichni. Známe to všichni, vstoupit do trhu a věřit tomu, že toto má být ten nejlepší obchod roku a on to jde proti. Je tam stop loss, ale zde přichází v úvahu ego a to říká: „Přeci to zde nebudu ukončovat, když jsem na beton přesvědčený, že se to za chvíli otočí“. No a klasika, neotočilo. A když to na dalším obchodě na tom správném stop lossu vezmeme, tak se to 2 centy nebo ticky poté otáčí do očekávaného směru.

Ale to jsem trochu odbočil, zpět k semináři. John je dobrý speaker a umí zaujmout publikum a dobré je, že mluví lidsky a ne jako bankéř, či nějaký finanční poradce. Je dobré říci, že staví na reálných zkušenostech a ne na marketingu, jako dělá v US (a už i u nás??) mnoho společností zabývajících se vzděláváním v oblasti obchodování na burze. Lidem řekne obě strany mince, tedy můžete vydělávat, ale počítejte s rizikem. Je to reálný obchodník, takže od něj neuslyšíte, jak triviální je daytrading a že to je ideální byznys pro začátečníky, protože to je blbost. I když je fakt, že na semináři byli i lidé, kteří nevěděli rozdíl mezi klouzavým průměrem a trendovou křivkou, což je docela problém, když jdete do byznysu, kde na druhé straně barikády proti Vám stojí profesionálové s mnoha lety zkušeností.

Na druhé straně, když trváte na tom, že právě Vám se podaří v daytradingu uspět a jste ochotni pracovat na své psychologii a zkušenostech, tak nejlepší cestou jak začít je určitě s osvědčenými technikami a radami u profesionálů a tím John Person určitě je.