Na mysli mám samozřejmě informace, které se podávají široké traderské veřejnosti o hospodářství a kapitálových trzích u nás i ve světě. Celá světová ekonomika již totiž není o hodnotě a schopnosti jednotlivých ekonomik něco produkovat, ale o tisknutí peněz a práci s nimi velkými finančníky z bank i státních institucí, kteří se tímto snaží oddálit akutní, někdy i předsmrtné křeče, a vyvolávají tak dojem, že jsou všemocní a že je chytré jim důvěřovat.

 V kombinaci s manipulací a vyzdvihováním pouze určitých informací se pak stavějí do role polobohů finančního světa, kdy věří, že jim pak budou tuto moc všichni věřit. Důvěra lidí, to je totiž oč tu běží. Aktuální finanční systém drží pohromadě díky důvěře lidí tj. spotřebitelů, dlužníků, věřitelů, institucí a dalších.

Je to dobře nebo špatně?

To prosím pro trading není podstatné! Podstatné je, že v aktuální době je důvěra určitě stabilnější, než v době hospodářské krize a peníze, které jsou nyní k dispozici, mají velkou sílu. Hodně se teď diskutuje o správnosti a účelnosti druhé injekce k nákupu US dluhopisů (QE2). Jedni finančníci to podporují, mezi nimi například Buffett, jiní zase ne. Jedni posbírají ty informace, které hovoří pro a na tom vše demonstrují, jiní zase posbírají jiné informace a hovoří o katastrofě.

Jak se v tom pak ksakru vyznat?

Je to snadné, prostě sledujte fakta a vývoj makroekonomických čísel v čase. Tak si uděláte snadno VLASTNÍ obrázek dle selského rozumu. Věřte, naslouchání predikcím inteligentních, věhlasných či jiných analytiků, sledování titulků na finančních portálech a v novinách k pochopení a ziskům určitě nevede.

Jak se na aktuální situaci kolem QE2 a stavu trhů nyní dívat?

Důležité pro mě je, že to množství peněz bude mít v první řadě vliv na trhy přes nabídkovou a poptávkovou stranu trhu, až následně budu řešit, jaké problémy to způsobí. Jen se podívejte, jaké množství peněz FED pustil.




A co argument, že peníze jsou ničím nepodloženým cárem papíru?

Argument není správný, protože peníze byly, jsou a budou něčím podloženy. Dříve to bylo zboží, pak drahé kovy, následně hlavně zlato a nyní je to důvěra lidí v jejich hodnotu. Dokud lidé budou věřit, že dolar, euro nebo česká koruna má tu hodnotu a že daná ekonomika je schopna přežít v současném světě, tak to bude fungovat vesele dál.

No, a co to množství virtuálních peněz pumpované do ekonomik?

Pokud se podaří veřejnost přesvědčit, že je to správné a prospěšné pro všechny, tak to bude "SKVĚLE" fungovat dál. Ty instituce, které k nim mají přístup (vlády, banky a pak firmy přes úvěry) z nich budou profitovat a pravděpodobně trhu velmi pomohou přes násobení pomocí multiplikátorů.

Takže chytré je mít spíše tento přístup

Sledujme pozorně fakta, těšme se na další lepší budoucnost, ale buďme ve střehu a nevěřme všemu, co kdo řekne a napíše, ale hlavně - udělejme si vlastní názor s nadhledem.