Střípky začnu výsledky ekonomických dat z Německa, které se týkají výroby. Minulý týden v pondělí Německo nejhorší data z výroby (tzv.PMI) od roku 2009. Pár hodin poté Draghi ujistil všechny, že situace není ideální, ale že ECB je tady, aby vše zachránili. Takže snižují sazby a tím tedy podpoří výrobu, protože budou levné peníze a aby to nebylo málo, tak je ECB ready tisknout (quantitative easing) do nekonečna (dle Draghiho vysloveně řečeno takto). O tom už jsem se tady zmiňoval x krát. Nulové a záporné úrokové sazby je prostě hloupost a ani Ti, co s tím teď koketují (Centrální bankéři s teamy geniálních ekonomů a analytiků) dle mě pořádně netuší, co to s sebou přinese. Půjčit milion a dostat zpět 900tisíc zajímavé. Kdyby to kdokoliv řekl před 10 lety, tak si budete myslet, že se vrátil z bambulárny nebo tam brzy zamíří a dnes se o tom píše v Hospodářkách, jako nový mocný nástroj a mluví se o tom v televizi zasvěceně, jako kdyby to bylo přeci logický a jasný J J..Jak dlouho bude trvat, než kráva bude v knížkách pro děti fakt fialová a ty se pak s Vámi budou hádat, že to jak je...

Ok, no problem, zpět do Německa. Německo, jako největší exportní ekonomika Evropy by na tom měla být dobře, aby fungovala celá EU. Pokud nebude fungovat výroba, tak to moc ideální není. A na čem, že je postavené HDP Česka více než 10%? Automobily plus utrácení domácností. Oslabení v Německu = oslabení u nás. Ještě, že Anděla s Emanuelem a Junckersem zařizují pro EU novou várku pracovníků z Afriky. Salvini je ze scény, takže nikdo nebrání na správnou distribuci nové pracovní síly po Evropě.

Přesně to, co nyní EU na pokraji recese potřebuje J. Doporučuji přechroupat článek z NY Times, abyste se třeba nedivili, až vyjedete do „Západní Evropy“ a tam budou před pracovními úřady bitky o práci. Nezaměstnanost na all time low, takže to dává smysl „někoho“ levného dotlačit a kluci ve Rwandě jsou už nažhavený na zasednutí k výrobním kapacitám.

https://www.nytimes.com/2019/09/23/world/europe/migration-crisis.html

Když jsme u té výroby a exportu, tak co myslíte, je Jižní Korea se Samsungem, LG, Hyundai, Kia a hlavně počítačovými komponenty velký exportér? No já jen že od začátku září mají propad exportu přes 20%, což je největší propad od roku 2009. Jižní Korea je jeden z prvních států, který reportuje výsledky vývozu, nyní jsou na řadě další. Tak uvidíme, jak to dopadne a kam až následně Centrální banky budou chtít snižovat sazby, když nejvíce máme my (2%) z těch „normálních“ zemí a před námi je průměr tak okolo 1%?

Co jste možná zaznamenali, je aktuální klimatická konference v NY o globálním klimatu. Svět vytáhnul aktivistku, 16-ti letou Švédku. Greta Thunbergová s její neúnavnou rétorikou proti klimatickým změnám. Když pominu to, že lidi na serverech jí dávají spíš čočku, než že by jí obdivovali, tak za mě souhlas, že ochrana a úcta k přírodě a životnímu prostředí by měla být pro nás všechny priorita. Bez přehánění, prostě nepotřebuju 4 auta na domácnost, 8 mobilů a cpát se každý den steakem. Ono to každý člověk v podstatě ví, jen to je většině šumák, jsou plné krámy, mám na to love – tak super, dopřeju si. Když pak v reálu vidíte v Rakousku, Swiss ty tající ledovce, tak mi to přijde trapný, co jako lidstvo děláme. Asi není nutný se z toho jít oběsit, ale trochu morálu, co každý zkonzumujeme, co vyrobíme a zničíme, asi není úplně blbý zamyslet se. Když se válím, cpu se shitem, nehýbu a finále je doktor a chemie, tak je něco blbě..

Ještě jsem se minulý týden na FB vyjadřoval k FEDu zasedání, což bylo také zajímavé. Nejdříve napumpují do systému největší balík v historii (což způsobilo výstřel ceny za půjčování peněz do historických maxim) a odůvodní to, že je daňové období, tak aby banky měly dost hotovosti kvůli likviditě. Den poté srazí sazby a k tomu napumpování peněz neřeknou ani slovo. Tohle má nějakou hlubší myšlenku, jen tak by to kluci nedělali. Snížení sazeb je logicky pokles hodnoty měny a to se ale po FEDu nestalo, protože sice sazby snížili (což se všeobecně čekalo), ale k tomu ještě dodali, že to v podstatě ani moc nepotřebují. Spíš jako forma nějakého pojištění kdyby náhodou J . Dle mě je ovšem myšlenka devaluace dolaru, jen to neřeknou na plnou hubu, jako Čína, Euro, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland. Dlouhodobě při této konstalaci jsem USD medvěd.

Kde jsem bejk, tak kovy, ale to víte, psal jsem x krát proč. Kde jsem bejk, je investiční alkohol (držím lahve, na kterých jsem vydělal stovky % za pár měsíců a pro zajímavost poslední investiční lahev, kterou jsem koupil je 23letá Glenfiddich Whiskey),

vybrané krypta, podnikové bondy vybraných US firem (kde nečekáte zázraky, ale určitě je lepších 5% pa v obligacích firmy, která má 50ti letou historii a stovky tisíc zaměstnanců po světě, než výnos 0.1% ročně v české bance). 99% akcií jsou neskutečně předražené, podobně jako nemovitosti, přesto dlouhodobě věřím akciím z Fintech, marihuaně, 3D tisku, umělé inteligenci, robotice, lithiu a dalším. Ono v době, kdy je mezi lidmi spousty volných peněz a díky tomu je vše předražený, trhy jsou velmi reakční a volatilní na základě jednání politiků a Centrálních bank, tak jít a bezhlavě koupit to nebo to se může ve finále dost prodražit. Každá investice a každý člověk mají svůj rizikový profil a dle toho je dobré nastavit portfolio. Co je risk off and risk on trh? Kdy a proč je vhodné kupovat a držet třeba Japonský Yen nebo naopak Euro? Je Brexit dobrý pro libru nebo je lepší se libry zbavit? Co Švýcarský Frank, když Švýcarská Národní banka má negativní úrokové sazby? Je vhodné koupit a držet Franky v ochraně proti případnému výplachu na akciích? Jaké ekonomiky mají prospekt, když USA válčí ekonomicky s Čínou? Vietnam třeba, ale proč?

Pokud chcete vidět přesně, jak přemýšlíme o tradingu a investicích na měsíce a roky dopředu, nebo konkrétně jaké alkoholy mám třeba ve sbírce, kde, proč a jak je kupuji, jaké krypta držíme, jestli se vyplatí těžba, jaké obligace, jaké akcie kupuji já a Roman Dvořák a v jaké části portfolia to máme, tak nově jsme připravili webinář, ve kterém Vám vše ukážeme. Přímo naše portfolia, měny a země, ve kterých držíme různé investice.

Vše se dozvíte zde :

https://www.czechwealth.cz/seminare/konec-zlatych-casu-pripravime-vas-na-trading-na-dalsi-dva-roky