Když jsem tak koukal na ty trhy, tak mě napadlo, že bych dnes mohl shrnout ty rostoucí akcie NVIDIA, protože jsme se jim zatím ještě nevěnovali. Navíc rostou jak z vody, ale víceméně to je zásluha dnešní doby, protože čip je pomalu stejně významnej jak jídlo. Minimálně teda podstatně dražší.

Dál se mrkneme na zlato, které nám trhá rekordy a víceméně můžeme očekávat pomalu nějakou korekcičku, ale podle některých analytiků jsme ještě nedorazili úplně nahoru, takže se uvidí, shrneme si to níže.

A co by to bylo bez nějakého toho krypta, na scénu se nám dostává nový Dogecoin, takže můžeme mrknout na to, jestli to stojí za to. Třeba nás pak pan Elon vyžene nahoru a zopakujeme si hype.

NVIDIA: The way it’s meant to be played

Svět akcií je dynamický, vždycky byl, vždycky bude a je zbytečné si dělat naděje, že někdy budeme schopni dělat perfektní analýzu. Ve světě kde společnosti rostou a padají a miliardy jsou získány nebo ztraceny klidně i během pár minut, tak i zde stojí gigant, který předčí všechny ostatní. Současná doba přeje hardwarovým firmám a investoři, kteří se zapojí ve správnou chvíli toho mohou využít, protože potenciál je prostě mega obrovský.

NVIDIA

NVIDIA Corporation je Americká mezinárodní technologická firma, která začínala jako výrobce grafických karet, většina z vás si asi vzpomíná na rané typy GEforce, které byly před pár desítkami let jedinou variantou pro váš počítač, pokud jste si chtěli zahrát alespoň Diablo nebo Wolfensteina. Každopádně v současné době se firma stává významným hráčem i v mnoha dalších sektorech, klade důraz především na AI a machine learning. 

Když si uděláme rychlou SWOTku, tak zjistíme, že se náš technologický titán čím dál tím víc zviditelňuje v sektorech jako VR, robotika nebo právě AI. Silnou stránkou je samozřejmě i to, že čím jsme dál s novými technologiemi, tak tím efektivnější i rychlejší je výroba a další vývoj a výzkum. No a s tím jde ruku v ruce i další profit. Už teď má akcie hodnotu skoro 900 USD a to nejsme na ATH, což je celkem psycho, když se podíváte, že jen od začátku roku udělala cca 85 %. Firma má ale i svoje slabší stránky, je třeba dost závislá na svých partnerech, protože bez součástek čip prostě neuděláš a bez čipu dnes nemáš nic, pak je tu ještě otázka konkurence, Apple si dělá svoje chipy, ATI má řadu Radeon, to taky není bad grafárna a konkurenční boj určo ještě nekončí.

Jsou zde ale i zajímavé příležitosti, AI je pořád relativně v plenkách, takže tam je mega prostor a NVIDIA má technologicky fakt dobře našlápnuto. Další směr akce můžou být samořiditelná vozidla, tady sice závodí Elon s Teslou, ale závod ještě zdaleka nekončí. Problémy firmy ale přichází s tím, jak se mění tržní trendy a celkem klesající ceny jejích výrobků. Sice je možné si někde nastřelit marži, ale není to dlouhodobé řešení, protože si někdo může říct, že ho těch pár papírků nezabije a sebere část trhu. Kvalita produktů NVIDIA je ale famózní, takže to žádná konkurence tak easy mít nebude.

Zlato

Goldy nám zažily jarní rally a trhá nové rekordy. Fundamenty jsou epický a celkově to cenám přeje. Uvidíme, jak dlouho to vydrží, ale nic neleze do nebe, takže se uvidí. S rostoucí cenou rostou i akcie těžařů a ti si celkem mnou ruce. Například, když jsme tu měli bull run od roku 2001 do 2011, tak zlato udělalo kolem 638 % a zlaté akcie vyletěly o cca 1664 % - celkem solid. 

Gold

V současnou chvíli se zlato motá kolem 20-day Exponential Moving Average (EMA) a ceny zlata byly vždycky ovlivňovány bullshitama, jako jsou úrokové sazby, inflace nebo geopolitická rizika, takže si na druhý straně někdo uprdne a s cenou to klidně může zamávat. Celkem pravděpodobné je, že nám zlato hodí ještě nějaký dip, než se posune k dalším ATH. Predikce ale vypadají slušně, peak v roce 2025 má dosáhnout 2300 USD za unci, tak uvidíme.

Analytici si taky říkají všude něco jiného, ale víceméně se shodují na růstu. Teď jde ale o to, co si kluci myslí v soukromí, známe svoje lidi (teda jejich lidi). World Bank říká, že letošní průměr se bude mrcasit kolem 1900 USD za unci. JP Morgan zase hlásá 2400 USD za unci, takže si můžeme začít sázet, každopádně teď jsme nedaleko od JPM targetu.

Zlato nám sice teda zdražilo, ale zájem to nesnížilo, v UAE rostou ceny šperků jak nikdy a prodeje se zvyšují. Zas ono, když mám hektolitry ropy a můžu si utrácet, tak asi nebudu řešit, jestli svým deseti manželkám koupím nějaký ty prstýnky a řetízky.

New Dogecoin20

Nedávno nám vylezl novej shitcoin Dogecoin20, začal jeho předprodej a celkem se mu daří. 8 mega USD během několika prvních týdnů, což je celkem pecka. To říká celkem dost o popularitě těchhle meme coinů. Předprodej dosáhl hned prvních dvou mega během prvních tří dnů. Token bylo možné koupit za 0,00164, což je ale u shitcoinů normálka. Lidi ho kupovali za ETH, USD nebo prostě kreditkou.

Dogecoin20

Dogecoin20 je projekt, který se vnímá jako upgrade původního Dogecoinu a má v plánu nabídnout své komunitě staking a eco-friendly odměňovací systém, jsem na to zvědavej. Chlapci se taky dali na charitu a propagují se tedy i takto. Je pravda, že tím se trochu odlišují od všeho toho bordelu, kterého je na trzích tuna. Dost se taky probírá na Redditu, protože se furt čeká, jestli se k tomu zas vyjádří Elon, protože právě on způsobil to, že se z první verze mohli všichni podělat.

Prvním krokem v cestě tokenu je jeho předprodej, který je spojený s marketingovou kampaní. Touto cestou si projekt plánuje zajistit věrnou komunitu, chce být hlavně důvěryhodný, transparentní a umožnit každému férovou možnost účastnit se předprodeje. Nevím, jestli je Elonova reklama teda zrovna žádoucí, ale je to shitcoin, takže je to stejně jen o hypu. V další fázi budou moci účastníci předprodeje využít možnost stakingu, která přijde ještě předtím, než bude token veřejně obchodovatelný. Následovně bude coin, pod tickerem $DOGE20, zapsán na decentralizovanou burzu Uniswap a ve finálne nabídne pomocí stakingu dlouhodobý pasiv income. 

Tokenomics

I když se kluci inspirovali prvním Dogecoinem, který to vymazal zároveň na jeden z největších shitcoinů historie, tak Dogecoin20 plánuje být jeho vytuněnější verzí. Zakladatelé chtějí ekologičtější a využitelnější verzi. I když máme předprodej zatím relativně krátkou dobu, tak se jedná o celkem zajímavou věc, protože už jen ten název trochu oživuje reputaci a přináší dost vzpomínek na ten tehdejší hype.